Cea mai mare evaziune fiscală din UE

48 miliarde de euro în doi ani. Pe care Boloș propune s-o rezolve prin delațiune.

Anul trecut președintele ANAF estima că “peste 16 miliarde de euro se pierd anual din fentarea codului fiscal”.

Anul acesta practic s-a dublat.

“Avem cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, peste 10% din PIB, respectiv 160 de miliarde de lei. Asta este realitatea” declara important Ciolacu în septembrie.

Ca idee, deficitul bugetar la sfârșitul acestui an va fi de peste 100 de miliarde de lei.

Fiscul românesc e un fel de Matrioșka.

Cine ar trebui să se ocupe de această problemă?

În cadrul Ministerului de Finanțe, funcționează ANAF-ul, în care funcționează o altă   instituție publică cu personalitate juridică – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili; 

Directorul general este Ionuț Mișa – un pesedist care a fost chiar ministru de Finanțe pentru 7 luni în Guvernul condus de Mihai Tudose. Liviu Dragnea, într-un acces de sinceritate l-a schimbat acuzându-l că e pe mână cu serviciile. Ulterior Mișa a fost numit șeful ANAF de Teodorovici, pus ministru de Finanțe în Guvernul condus de Viorica Dăncilă.

ANAF-ul mimează lupta cu evaziunea fiscală: 0,2% suma recuperată în 2021.

Potrivit Raportului de activitate al acestei Direcții Generale, îndeplinirea obiectivului strategic de reducere a evaziunii fiscale se face cu mari eforturi. De exemplu anul trecut, “efortul de colectare a veniturilor bugetare s-a concretizat în încasarea unei sume de 175.19 mil. lei. Iar în 2021, tot cu eforturi, bineînțeles, 121.85, milioane de lei.

Adică la o evaziune de 16 miliarde de euro în 2022, s-au străduit de 0,21%?!

Matrioșka asta cea mai mică are un buget anual de 65,2 milioane de lei.

Din care 62,3 milioane de lei pentru salariile directorului general, ale celor 6 directori generali adjuncți și ale celorlalți șefuleți peste cele 52 structuri din organigramă (numărul total al personalului e la secret)

Ziceam că la experiența dată de funcțiile prin care a trecut, Mișa pare că știe ce face. Însă ce face mai exact este să protejeze o grupare pentru care s-au descoperit ”indicii rezonabile de participare într-un posibil circuit de evaziune, cu implicații majore asupra economiei bugetare”; este vorba despre un prejudiciu de peste 100 milioane de euro.

Constatarea aparține Curții de Conturi într-un raport recent citat de:

https://www.newsonline.ro/raport-naucitor-al-curtii-de-conturi-anaf-protejeaza-un-grup-de-interese-care-acumuleaza-gauri-la-buget-de-peste-100-de-milioane-de-euro/

Cum decurge această protecție? Simplu: Mișa ăsta a refuzat să facă un control dispus de Curtea de Conturi în 2021. Toate detaliile le aveți în link-ul de mai sus.

La 16 miliarde de euro evaziune anul trecut și 32 de miliarde tot de euro anul acesta, este legitimă întrebarea: câte alte grupări evazioniste mai beneficiază de protecție? Atât a reușit să descopere Curtea de Conturi.

Pe cine mai protejează Mișa și restul ANAF-ului ar trebui să fie prioritatea numărul unu a tuturor procurorilor DIICOT și DNA. În acest sens USR solicită autosesizarea de urgență a acestor instituții care trebuie să identifice pe toți cei vinovați și să-i tragă la răspundere.

NU există evaziune fiscală de dimensiunea aceasta fără protecția statului. Statul trebuie să-și facă datoria față de cetățenii ei, să recupereze prejudiciile de miliarde de euro și nu să acopere găurile bugetare cu banii din biruri mai mari pe firmele lucrează cinstit în țara asta și protejând infractori, fără nici o jenă, cu tupeu de borfaș.

Dar nu cum propune Boloș – „Românii care denunţă evazioniştii ar putea primi o parte din valoarea fraudei.” – descospirându-și încă o dată limitele gândirii de popă securist.

Soluția este să reformezi sistemul care consumă resurse degeaba și să digitalizezi ANAF, reformă pe care am introdus-o în PNRR cu tot cu finanțare, și pe care o tot amână și PSD și PNL, care n-au niciun interes să înlocuiască actualul sistem vechi din secolul trecut.

Ce putem face cu banii economisiți

0
Mese calde la școală pentru copii

SAU

0
Copii săraci la școală

SAU

0
Grădiniță/Creșă nou construită

SAU

0
Kilometri noi de autostradă

SAU

0
paturi de spital (servicii aferente unui pat de spital nou construit)

SAU

0
ha pădure nou plantată
BOLOS

0copii
0copii1000000copii
alege câți copii in plus să primească masa caldă
0copii
0copii75000000copii
0creșe
0creșe100creșe
0paturi de spital
0paturi de spital40000000paturi de spital
0km
0km100000km
0hectare
0hectare400000000hectare
RESET