Fondul de Rezervă Bugetară

4.300.000.000 lei, bani risipiți

Am găsit banii pentru profesori!

Guvernul dă în medie anual din pix, prin Fondul de Rezervă Bugetară, 4,3 miliarde de lei. În 4 ani ani, s-au alocat discreționar 17,4 miliarde de lei. 

Ca să aveți o idee, impactul bugetar suplimentar pentru majorările salariale ale profesorilor aflați în grevă este de 2.7 miliarde de lei.  

Se poate renunța ușor la acești bani pentru că ei de fapt nu sunt folosiți pentru urgențe. Banii pentru urgențe sunt prevăzuți într-un alt fond, Fondul pentru Intervenții.

Da, ați înțeles bine, avem două fonduri pentru urgențe. Unul, Fondul de Rezervă Bugetară, este de fapt un instrument de presiune asupra primarilor nealiniați și de control politic pentru propriul activ de partid. Celălalt este utilizat doar pentru evenimente neprevăzute, cum ar fi calamitățile naturale.

Așa rezultă din Rapoartele anuale ale Curții de Conturi.

Detalii:

Ce este Fondul de Rezervă Bugetară (FRB)?

Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului este utilizat pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul anului. (art.30 alin.(2) din Legea finanţelor publice nr.500/2002)

Cum este utilizat în realitate FRB?

PSD și PNL folosesc FRB în alte scopuri decât cele pentru care a fost înființat, prin derogări care ajung la peste 2/3 din total, ilegal, netransparent, fără criterii și fără un control real.

Sunt constatările Curții de Conturi, identice în ultimele rapoarte anuale cu privire la execuția bugetului de stat pentru 2018, 2019 și 2021  (nu a fost luat în calcul anul 2020, anul în care s-au alocat sume importante pentru combaterea efectelor COVID 19, iar pentru anul 2022 raportul se află încă în curs de elaborare). 

Ce spune Curtea de Conturi în rapoartele anuale?

  • Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului NU este utilizat (…) pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute.
  • „(…) a fost ignorată practic esența modului de funcționare a FRB – resursă de rezervă reală, folosită exclusiv în cazul perioadelor dificile, doar în ultimă instanţă şi numai în condiţiile în care au fost epuizate toate celelalte căi de finanţare ale unui/unei program/ obiectiv/acţiuni”
  • lipsa de transparență a destinației alocărilor, inexistența unor criterii clare de clasificare a cheltuielilor, lipsa unui control din partea Parlamentului, fără existența unor criterii și proceduri clare de utilizare a acestuia, conform legii.

Cât sunt alocările anuale?

Pentru anul 2018 FRB a avut o alocare de 3,12 miliarde lei.

Pentru anul 2019 FRB a avut o alocare și mai mare, de  aprox 5,55 miliarde lei.
Cea mai mare sumă din ultimii zece ani!

La finalul anului 2021, FRB a ajuns 5,1 miliarde de lei  – inițial în Legea Bugetului fusese pusă o sumă de 10 ori mai mică – doar 598 milioane lei. Dezmățul s-a declanșat după ce au dat afară USR de la guvernare.

În perioada ianuarie-septembrie, cât a fost USR la guvernare, FRB a fost suplimentat cu doar 39,5 milioane de lei.

Pentru ca între 8 sept și 31 decembrie 2021, în timpul guvernului interimar al lui Cîțu și mai apoi după preluarea guvernării de către coaliția PNL-PSD, prin aceleași mecanisme și proceduri netransparente constatate de către Curtea de Conturi, FRB să fie suplimentat cu peste 5 miliarde de lei!

Pentru anul 2022, alocarea FRB a fost de 3,6 miliarde de lei.

***

PIXUL prin care se fac alocările din FRB devine istorie

Potrivit datelor consemnate în rapoartele Curții de Conturi, sumele din FRB se alocă prin derogări de la Legea finanțelor publice în proporție de:

77,3% în 2018   

73,5% în 2019

87,3% în 2021

Când excepția devine regulă, practic nu mai putem vorbi despre respectarea legii, astfel că se impun de urgență măsuri.

Iar singura măsură viabilă în acest caz este desființarea acestui fond care asigură partidului aflat la guvernare, un instrument de presiune și șantaj politic în teritoriu, dar și la nivelul administrației centrale.

***

DAR DACĂ CHIAR AVEM NEVOIE DE FONDURI DE URGENȚĂ?

Aici este nebunia. Potrivit Legii finanțelor publice, Guvernul mai are la dispoziție un alt fond – Fondul de Intervenție utilizat pentru finanțarea unor acțiuni urgente în vederea înlăturării efectelor unor calamitați naturale și sprijinirii persoanelor fizice sinistrate. (art.30 din Legea 500/2002)

Pentru acest fond în rapoartele Curții de Conturi nu sunt constatări de utilizare ilegală și discreționară. Fondul de Intervenție nu va fi desființat.

În anul 2018 valoarea totală pentru acest fond a fost de aproximativ 1,6 miliarde de lei, în anul 2019 – 375 milioane de lei, iar în 2021 – 564,8 milioane lei, sume alocate pentru finanțarea unor acțiuni urgente în vederea înlăturării efectelor unor calamități naturale și sprijinirii persoanelor fizice sinistrate.

Da, ați înțeles bine. România are la dispoziție în prezent două fonduri de urgență. Îl desființăm pe unul dintre ele, cel mai gras, folosit ca șpagă de stat.

Ce putem face cu banii economisiți

0
Mese calde la școală pentru copii

SAU

0
Copii săraci la școală

SAU

0
Grădiniță/Creșă nou construită

SAU

0
Kilometri noi de autostradă

SAU

0
paturi de spital (servicii aferente unui pat de spital nou construit)

SAU

0
ha pădure nou plantată
FRB2

0copii
0copii10000copii
alege câți copii in plus să primească masa caldă
0copii
0copii75000copii
0creșe
0creșe100creșe
0paturi de spital
0paturi de spital400paturi de spital
0km
0km1000km
0hectare
0hectare4000hectare
RESET