Institutul Român pentru Drepturile Omului
2.900.000 lei, bani risipiți
IRDO funcționează în baza unei legi aprobată în 1991! (legea 9/1991) Conducerea este asigurată de un consiliu director compus din 7 oameni, 1 director și 1 director adjunct, șefi peste 22 de oameni, dintre care 7 personal administrativ,
IRDO cheltuie anual aproape 3 milioane lei, tot bugetul ducându-se pe salarii și alte cheltuieli curente, fără să poată fi evidențiată vreo activitate sau rezultat.
https://irdo.ro/pdf/buget%202023.pdf
În urmă cu 3 ani un fost angajat a mărturisit că și-a dat demisia pentru că se plictisea la serviciu!
“Nu sunt salarii mari în institut, dar nici nu se muncește. Acolo se vine la serviciu ca să vorbești despre chestiuni casnice și să ai de unde pleca acasă”.
Potrivit ONU citată de APADOR-CH: “Institutul Român pentru apărarea drepturilor omului (IRDO) este singura instituție din România acreditată conform principiilor de la Paris. Dar, conform evaluărilor subcomitetului ONU responsabil cu acreditarea instituțiilor de drepturile omului, acesta nu respectă principiile de la Paris, fiind printre singurele instituții din Europa care au cea mai mică notă, adică C, la această evaluare”
Respectiva evaluare ONU critică, printre altele, modul în care sunt numiți membrii IRDO și recomandă că această numire să se facă într-un mod transparent, care să asigure pluralismul, și critică de asemenea faptul că legea nu specifică durata mandatului membrilor IRDO.
https://www.apador.org/blog/wp-content/uploads/2016/04/Principii-de-la-paris.pdf
Conform legii de funcționare, IRDO se află sub control parlamentar, dar nimeni nu controlează, în fapt, activitatea acestei instituții.
Conducerea IRDO nu este obligată să depună declarații de avere pe site și nu are o limitare de mandat. Practic, în cei 30 de ani de democrație românească, IRDO a avut numai doi directori.
***
Proiectul USR depus în iulie 2020, prevedea comasarea prin absorbție a IRDO de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. A fost adoptat tacit de Camera Deputaților, dar a fost respins de Senat pe 8 noiembrie 2021.
(http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=18914)